Yükleniyor
Ertuğrul Yatı'nda Kullandığı Eşyalar

ErtuÄŸrul Yatı, Osmanlı Devleti’nin sipariÅŸi üzerine, İngiltere’de inÅŸa edilerek 30 Aralık 1903 günü denize indirilmiÅŸ, 1904’te törenle Osmanlı Bahriyesi’ne teslim edilmiÅŸtir. Bu tarihten itibaren “Saltanat Yatı” olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştır.  

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun ardından 1924’te ErtuÄŸrul’un “CumhurbaÅŸkanlığı Yatı” olarak kullanılmasına karar verilmiÅŸ, bu sıfatla ilk resmi görev 1 Temmuz 1927 günü icra edilmiÅŸtir. KurtuluÅŸ Savaşı’nı baÅŸlatmak üzere İstanbul’dan ayrılan Atatürk, sekiz yıl sonra ErtuÄŸrul’un güvertesinde İstanbul’a tekrar dönmüÅŸtür. İlerleyen yıllar içinde ErtuÄŸrul; Atatürk’ün çok severek izlediÄŸi Moda’daki deniz ÅŸenliklerinde, Marmara’da yapmış olduÄŸu gezilerde ve ülkemizi ziyaret eden yabancı hükümdar ile devlet baÅŸkanlarının ağırlanmasında kullanılmıştır. Atatürk’ün, ErtuÄŸrul yatında ağırladığı devlet baÅŸkanları ve ünlü konukları arasında, 1936’da Kraliyet yatı Nahlin ile İstanbul’a gelen İngiltere kralı VIII. Edward, Ürdün kralı Emir Abdullah ve İran Åžahı Rıza Pehlevi bulunmaktadır.

Atatürk’ü pek çok kez ağırlayan yat, ihtiyaçları karşılayamaz hale gelince 1937’de hizmet dışına çıkarılmış, 1939’da da İlhami Söker firmasına satılmıştır.

Atatürk’ün ErtuÄŸrul Yatı’nda kaldığı orijinal ÅŸeref kamarası, gül aÄŸacından yapılmış karyolası, karyola somyası, yatağı, ipek kırlent, keten gazete ve kağıtlık, gül aÄŸacından yapılmış, gül aÄŸacından yapılmış komidin, keten yorgan çarÅŸafı, yastık yüzü, yatak çarÅŸafından oluÅŸan yatak takımları ve perde için yapılmış lumbuz çubuÄŸu, lumbuz perdesi, beyaz perde, perde bağı, ipekli kapı perdesi bağı ve konsol diÄŸer eÅŸyalarıyla birlikte koleksiyonun oldukça önemli bir parçasını oluÅŸturmaktadır.