Almanya’da inÅŸa edilen Savarona Yatı, ayrıntıları ve iç dekorasyonu daha sonra tamamlanmak üzere 14 Temmuz 1931 günü denize indirilmiÅŸtir. İlk sahibi tarafından kısa birkaç gezi için kullanıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alınmıştır. Savarona’nın alınma sebeplerinden biri Atatürk’ün saÄŸlığıyla ilgili olup doktorlar, deniz havasının Atatürk’e iyi geleceÄŸini söylemiÅŸlerdir. Ama tek başına bu durum Savarona’nın alınmasının nedeni deÄŸildir. Atatürk hayatının son döneminde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz iÅŸleriyle çok alakadar olmuÅŸ, o dönemde neredeyse sadece Denizbank’ı kurdurmak, Türk deniz ticaret filosu oluÅŸturmak, Deniz kuvvetlerini güçlendirmek gibi projeler üzerinde çalışmıştır.
Savarona, 1 Haziran 1938 günü Dolmabahçe önlerine gelmiÅŸtir. Aynı gün saat 15.30’da CumhurbaÅŸkanı Atatürk, refakatlerinde BaÅŸbakan Celal BAYAR, Hasan Rıza SOYAK, Celal TOLGAY, Kılıç Ali, Cevat Abbas GÜRER, Salih BOZOK, Muhittin ÜSTÜNDAÄž olduÄŸu halde Acar Motoru ile Savarona Yatı’na geçmiÅŸtir. Savarona’da kaldığı günlerde Atatürk, Marmara’da muhtelif seyirler yapmış; ancak saÄŸlığının el vermemesi sebebiyle bu seyirler oldukça kısa süreli olmuÅŸtur. Ömrünün son senesinin 55 gününü yatta geçirerek, 25 Temmuz 1938 günü saat 01.00’de Savarona Yatı’ndan hasta olarak ayrılmış ve Dolmabahçe Sarayı’na geçmiÅŸtir.
Savarona, 19 Kasım 1938 günü, Atatürk için düzenlenen cenaze törenine de katılmıştır.
Atatürk’ün bu yatta geçirdiÄŸi sürede kullandığı XVI.Luis tarzı iki kiÅŸilik aÄŸaç oymalı karyola, somya,yorgan, yorgan çarÅŸafı, keten yatak çarÅŸafları, pembe ipek kumaÅŸtan fitilli kare dikiÅŸli yatak örtüsü, yastık yüzü, yastık ve karyola yatağı ve ayrıca Savaro'na da kullanmış olduÄŸu servis takımları koleksiyonun önemli parçalarındandır.